Att odla i staden är inte nytt i Borås. Hässleholmen har sedan mitten av 80-talet haft grönskande odlingslotter med både blommor och grönsaker.

Kolonilotter som funnits länge, Tunnlandsgatan, Marklandsgatan och Solvarvsgatan. Fotograf Anna Sigge

Utanför Mötesplats Norrby har det funnits odling i pallkrage i flera år.

Utanför Mötesplats Norrby. Fotograf Anna Sigge

Hösten 2013 träffades intresserade för att se ifall det kunde bli mer odling på Norrby. En styrgrupp formades och började träffas för att planera inför 2014. Vill ni veta mer om de som varit engagerade kan ni läsa mer under fliken “Samarbetspartners”. I början av mars hölls ett möte på Mötesplats Norrby för boende i området, för att se ifall det fanns intresse för odlingslotter. Svaret blev ett rungande ja med många som ville vara med och odla.

På Norrbyodlingens invigning pratade miljönämndens ordförande Heiti Ernits (mp) och Navet var på plats och gjorde aktiviteter. Fotograf Anders Hjorth

Tålamod krävdes av de odlande som fick invänta både mark och vatten men arbetet kom igång lagom till odlingssäsongen och engagemanget gick att inte ta miste på för snart kom frön och plantor i jord.

Dalbogatan

Östgöta/Bohusgatan

I början fanns en oro över att odlingen inte skulle få vara i fred. Men de enda som gav sig på odlingen var traktens kaniner, så en och annan späd planta fick aldrig chansen att växa till sig men många fler växte sig stora. Många av de boende runt omkring berättar att odlingarna har gett en lugnande känsla och ökad trivsel i området.

Det har blivit många möten, dels att man plockat med sig en kanna te och bjudit sina odlingsgrannar, men också det spontana mötet då förbipasserande nyfiket frågar vad som odlas.

Nytt för 2014 var också Tillsammansodlingen på Hässleholmen. En grupp människor som tillsammans ville lära sig att odla och diskutera samspelet mellan människa och miljö. De ville lära sig mer om hur odling i staden kan vara en nödvändig del i en omställning mot ett mer hållbart samhälle. I Tillsammansodlingen hjälptes de åt att odla och skörden var gemensam. Projektet fortsätter 2015 och de söker fler intresserade. Se under “Intresserad av att odla?” för att veta mer.

Tillsammansodlingen Solvarvsgatan Hässleholmen. Fotograf Malin Nahim Svensson.

AB Bostäder i Borås erbjöd även sina boende att odla i pallkrage. Det kan finnas många anledningar till att inte vilja ha en odlingslott utan hellre en mindre och mer lättskött pallkrage. Även i pallkragarna har blommorna och grönsakerna växt sig fina.

Pallkrage Folkungagatan. Fotograf Anna Sigge

Styrgruppen Norrby fick till hösten en väldig fin belöning för sitt arbete med att få igång odlingslotter på Östgöta/Bohusgatan och Dalbogatan, nämligen Borås Stads miljöpris.Under Miljögalan i september delades priset ut. Prispengarna på 10 000 kr kommer de odlande på Norrby gemensamt bestämma vad de ska användas till.

Miljögalan 2014. Fotograf Johan Linderstad.

2015 fortsätter arbetet med att odla staden. På Norrby finns planer på fler odlingslotter och alla boende hos AB Bostäder i Borås kan anmäla sitt intresse till pallkragar. Välkommen att vara med!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *