Den 15 maj skrev Borås tidning ett väldigt fint reportage om stadsodlingen.

13267935_1722252974712616_6555894552725876022_n

Inspirerad efter att ha läst detta reportage hörde Britt Gustavsson av sig till  mig, projektledare Anna Kjellberg. Hon flyttade nämligen till Norrby 1937-38 och även då fanns det stadsodling. Britt, som numer är 85 år och merparten av de åren har bott hos AB Bostäder i Borås, ville berätta om hur det var på Norrby i slutet av 30-talet. Hon blev rörd av vad artikeln i BT beskriver, och som jag själv kan intyga, om att stadsodlingen blev en yta för gemenskap och att träffas. Odlingen förenade människor, då som nu.

“Papporna pratade med varandra, vem skulle få den första potatisen och vem lyckades få den största”, berättar Britt. Det som odlades var förutom potatis olika kryddor så som dill och persilja men självklart också blommor för att det skulle vara fint.

Britt visade i boken Borås Stadsbebyggelse om var hon hade bott och var odlingslotten var belägen i slutet av 30-talet. 

Dalbogatan har numer ett litet hönskooperativ och det visar sig i samtalet med Britt att det utrymmet länge har bidragit till att ge människor mat. Under krigsåren 1939-45 var den yta som nu är odlingslotter vid Dalbogatan ett utrymme för kaninburar, där kaninerna var ett välbehövligt tillskott på middagsbordet. Britt och hennes vänner brukade mata dem med maskrosbarn. Kanske är några av alla de kaniner som nu skuttar omkring på både Dalbogatan och resten av Norrby ättlingar till en rymling av dessa?

Allt går i vågor, nu är stadsodlingen tillbaka på Norrby och jag avslutar vårens arbete genom att bjuda på dessa grönskande bilder av vad odlarna på Östgöta/Bohus redan har drivit upp.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *